Az egészséges étkezés hívei manapság már rengeteg étrend közül választhatnak, nehéz dönteni, vannak azonban meglehetősen szélsőséges megoldások is. Minden eddigi diétánál jobban korlátoz a legújabb irányzat, a nyersétel-diéta. Követői úgy vélik, a az ételek akkor a legegészségesebbek, ha nem főzzük meg őket. A nyugaton már jó néhány éve divatos diéta hívei szerint a főzés természetellenes és egészségtelen.
Tihanyi András dietetikus szerint azonban a sütés mellőzése teljesen értelmetlen. „Kb. négyszázezer-egymillió éve használunk hőkezelést, és több millió éve fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket. A hőkezelésnek lehet némi hátránya, de az előnye sokkal több. Fertőzésektől, kórokozóktól véd” – mondja a szakember.
A nyersétel-diéta nagyjából arról szól, hogy az ételeket nyersen, szárítva, minimális melegítéssel vagy erjesztve eszik meg. Gyakori elemei az étrendnek a különböző - főleg zöld - turmixok.
A diéta követői szerint a forró étel nemcsak elveszti a tápanyagokat, de mérgezővé és nehezebben emészthetővé is teszi azokat. Ennek igazságtartalma vitatható, ez a szélsőséges étrend azonban egészen biztosan nem veszélytelen. Már egy vegetáriánus, vagy vegán sem könnyen hízik el, aki viszont csak nyers ételeket fogyaszt, lényegében alig vesz magához tápanyagot. Még az állati eredetű táplálékok mellőzése mellett elkötelezett orvosok sem javasolják a nyers vegán étrendet, mert így már tényleg nagyon kevés típusú ételhez jutunk.
Van néhány olyan érv a nyersétel-diéta mellett, amely kétségbevonható:
A főzés megsemmisíti a tápanyagokat
A nyers étel valóban lehet tápanyagokban gazdag, viszont a főzés leválasztja a rostokat és a sejtek falait, így olyan tápanyagok is felszabadulnak, amik nyersen nem hozzáférhetőek. Például a paradicsom megfőzése ötszörösére emeli a benne lévő likopin nevű antioxidáns elérhetőségét. De a répa megfőzése is sokkal elérhetőbbé teszi a béta-karotinokat. A főzés ráadásul csökkenti olyan vegyületek jelenlétét, amelyek gátolják az ásványi anyagok - a cink, vas, kalcium és magnézium - felszívódását.
Igaz, hogy néhány tápanyagot valóban elvesztünk a főzéssel - a C-vitamint és néhány B-vitamint - de ez elenyésző mennyiség. A legcélravezetőbb ebben az esetben is a középút: ha nyers és főtt ételeket egyaránt fogyasztunk.
A dieteikus szerint ha a korábbi egészségtelen étrendet jól összeállított nyers vegán étrendre váltjuk, javulhat az egészségi állapot. Egy rosszul összeállított nyers vegán étrenddel azonban komoly tápanyaghiány - fehérje-, vitamin-, ásványianyag-hiány - léphet fel. A szakértő elmondása szerint a hiányállapotoknak sokszor csak évek múltával alakulnak ki észrevehető jelei, így kezdetben a nyers diéta hatása kedvezőnek tűnhet a testsúly csökkenés miatt.
A túlfőzés, odaégetés valóban nem tesz jót az ételeknek, mert így rákkeltő vegyületeket tartalmaznak és az igaz, hogy a zöldségekből távozik tápanyag. Azonban kellő odafigyeléssel az odaégetés elkerülhető.
A főzés megsemmisíti az enzimeket, így nehezíti az emésztést
Hő hatására az enzimek valóban megsemmisülnek, viszont ez egyáltalán nem akkora probléma, mert a szervezet a a nagyobb ételmolekulák átalakításával létrehozza a számára szükséges saját emésztőenzimeit.
Már pusztán a tapasztalat is mutatja, hogy nem gátolja az emésztést, hiszen szinte mindenki főz, mégis remekül megemésztjük az elkészített ételeket. Ráadásul a növényekkel bevitt enzimeket lebontják, tönkreteszik az elkészítés és fogyasztás folyamatai - a pépesítés, lékészítés, rágás - a vékonybélbe már csak kevés jut el. A szervezetünk előállítja a szükséges enzimeket, enzimpótlásra csak a betegeknek van szüksége. Erre az esetre viszont léteznek enzimpótló készítmények, de emésztést segítő természetes enzimek is.
A nyersétel-diéta egészséges
A fogyni vágyók kedvelt diétája a nyers étrend, a legtöbben azért kezdik el, hogy kevesebb kalóriát fogyasszanak, amit így el is érnek, viszont ez korántsem jelenti azt, hogy egészséges is ez a megoldás.
E diéta esetében az egyik legnagyobb problémát a táplálkozási hiányosságok okozhatják. Alapvetően az állati eredetű élelmiszereket kizáró, csak növényi élelmiszereket engedő étrendek komolyabb problémát jelentenek, mert esetükben nagyon nehéz bevinni azokat a tápanyagokat, amiket főként állati eredetű élelmiszerekből fedezünk. Nem jut a szervezetbe elég B12-, D-vitamin, szelén, cink, vas és az omega-3 zsírsavak, amik nagyon fontosak a szervezet egészséges működéséhez. Nyers, kizárólag növényalapú ételekkel, kiegészítők nélkül ezekből gyakorlatilag lehetetlen elegendő mennyiségűt bevinni a szervezetbe. Megoldás van, de nem biztos, hogy megéri. „Ami hiányzik, azt étrend-kiegészítőkkel szokták pótolni. Jó anyagi feltételek között élő emberek, gazdagabb országok lakói be tudnak ételekkel és étrend-kiegészítőkkel vinni minden szükséges tápanyagot. Ez kizárólag pénz és szakmai támogatás kérdése. Átlagos magyar fizetésből ez nehezebben kivitelezhető ” – mondja Tihanyi.
Egy másik fontos probléma: meglehetősen korlátozott, hogy az év mely részében milyen növényhez lehet hozzájutni nyersen. Így gyakran előfordulhat, hogy a nyersétel-diétán élők teljesen egyoldalúan táplálkoznak, egy táplálékforráson élnek, változatosság helyett.
Forrás: index.hu