Az ásványi anyagok és a vitaminok megfelelő mennyiségben történő bevitele elengedhetetlen a szervezet működéséhez. De mire is kell a legjobban odafigyelni?
Azokat az ásványi anyagokat, melyek a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen az emberi szervezetben, makroelemeknek vagy nyomelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagok mintegy 4 százalékát teszik ki egy egészséges felnőtt ember testtömegének. A nyomelemek szintézisére az emberi test képtelen, így kizárólag táplálék útján juthatunk hozzá.
A szervezetben megtalálható makroelemek:
Foszfor
A foszfor fontos szerepet játszik a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében, a sav-bázis egyensúly szabályozásában, valamint a szervezetünk számára fontos energia raktározásában is.
Az emberi szervezetben a foszfor szerves és szervetlen foszfátok formájában van jelen, a napi szükséglet 600-800 mg életkortól függően. A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható, így könnyű hozzájutni.
Klór
Az emberi szervezet nagyjából 0,15% klórt tartalmaz, ami a gyomorsav részeként részt vesz az emésztésben. A kloridhoz legkönnyebben a konyhasó által jutunk, nátrium-klorid formájában, azonban a napi klórbevitel igen magas köszönhetően a sós ételeknek és a klórozott csapvíznek. Túladagolása hosszú távon allergiát, asztmát, vagy akár daganatos elváltozásokat is okozhat.
Kalcium
A szervezetben található kalcium mintegy 99%-a a csontszövetekben található. Emellett elengedhetetlen az ideg-összehúzódásban, az idegi ingerületvezetésben, a hormontermelésben, a véralvadásban, valamint a sejten belüli információ továbbításban és számos enzim szabályozásában. A csontritkulás megelőzése érdekében fontos gondoskodnunk az állandó kalcium bevitelről, azonban vigyáznunk kell, mivel a túlzott kalcium fogyasztás vesekőképződéshez vezethet.A napi szükséglet gyermekkorban 360-1500 mg, felnőttkorban 1000-1500 mg, így ezt a szükségletünket legkönnyebben tejtermékek, tengeri halak, leveles zöldségek fogyasztásával tudjuk fedezni.
Kálium
A kálium a nátriummal együtt az ingerület-átvitel nélkülözhetetlen eleme, ugyanakkor jelentős szerepet játszik a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás megtartásában, az idegrendszeri ingerületek átvitelében, az izomműködésben, és a sejtek energiaellátásában. A kálium olyan élelmiszerekben található meg, mint a banán, avokádó, spenót, lencse, vagy a sütőtök, így könnyű biztosíthatjuk a káliumforrásunkat.
Magnézium
A magnézium az emberi szervezetben fele-fele arányban a csontokban és a sejtekben található. Fontos szerepet játszik az ideg- és izomműködésben, a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében.
Magnéziumhiányt okozhat a csökkent bevitel, (diéta), felszívódási zavarok, fokozott magnéziumvesztés, vagy a megnövekedett szükséglet ( terhesség). Leggyakoribb tünetei az ingerlékenység, fáradtságérzet, izomgörcsök. A szervezetünk számára szükséges mennyiségű magnéziumot zöldségfélékből, hüvelyesekből, gabonafélékből, gyümölcsökből, és halból nyerhetünk.
Nátrium
Egy felnőtt szervezetben megtalálható nátrium mennyiség 2/3-a kicserélhető formában, a test víztereiben, míg 1/3-a kötött formában, vagyis a csontokban és a kötőszövetekben van jelen. Szintén nagyon fontos szerepet játszik az ozmotikus nyomás és a sav-bázis egyensúly megtartásában, az izomműködésben, a szénhidrát- és a fehérje anyagcserében, valamint a folyadékháztartás szabályozásában. Akárcsak a foszfor, a nátrium is megtalálható szinte minden élelmiszerben, ezért túlzott bevitele (só) magas vérnyomás betegséget idézhet elő.