Idén februrár 18-ával lejárt a türelmi ideje az élelmiszerek transzzsírsav tartalmát korlátozó rendeletnek. Ez azt jelenti, hogy e naptól kiskereskedelmi forgalomba nem hozható olyan élelmiszer, amelynek 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A rendelet a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) elemzése szerint, a rendelet pozitív hatása már most érezhető: csökkent az egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszerek száma, ennek eredményeként pedig akár 3-6 ezerrel kevesebb lehet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma a jövőben.
Az úgynevezett transzzsírsav (TFA) a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezik az ipari feldolgozás során. A transzzsírok az egészségre rendkívül ártalmasak, bizonyított tény, hogy negatívan befolyásolják a zsíranyagcserét: növelik az LDL („rossz”) és csökkentik a HDL („jó”) koleszterinszintet, fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Emellett a transzzsírnak több más egészségkárosító hatása is van: kedvez az egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok. a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának is.
Hogy mekkora kockázattal jár a túlzott transzzsír fogyasztás, jól tükrözi, hogy napi 5 gramm (!) transzzsírbevitel 25 százalékkal növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulási esélyét!
Az OÉTI 2009 óta folyamatosan vizsgálja a hazai kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek TFA tartalmát, mellyel célja, hogy a lakossági táplálkozási vizsgálatok eredményeivel összevetve megbecsülje az ebből eredő egészségügyi kockázat mértékét és ennek alapján javaslatot tegyen a szükséges intézkedésekre. A vizsgálat közel 900 élelmiszer egyötödében a transzzsír mennyiség meghaladta a határértéket, sőt valamely mintában a mennyiség annak ötszörösét is elérte! A legtöbb transzzsírt tartalmazó termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládéízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elő.
Nemzetközi viszonylatban hazánk azon öt uniós ország közé tartozik, ahol rendeleti korlátozás van érvényben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb, 2015-2020-ra vonatkozó Európai Táplálkozási Cselekvési tervében transz-zsírsavmentes Európát tűzött ki célul. A magyarországi szabályozás már megfelel ennek az elvárásnak.