Ajánljuk

 

konyhasneni_banner.jpg

mosdo_banner.jpg

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

b_5.png

b_1.png

Friss topikok

Címkék

77 Elektronika (1) adalékanyagok (1) adóbevallás (1) adrenalin (1) akkreditáció (1) állami ellátás (1) állapotfelmérés (1) allergén (1) allergének (2) allergia (3) allergiás (1) allergiaszezon (1) allergiás rakció (1) allergiás tünetek (2) allergia vizsgálat (1) alvás (1) alvási apnoe (1) alvászavar (1) analizátor (1) anti-aging (1) antioxidáns (1) ÁNTSZ (4) ápolás (1) Aranyosi Péter (1) ásványianyag-hiány (1) ásványi anyagok (2) aszpirin (1) Avon (1) Avon séta (1) B6-vitamin (1) babavárás (1) bakteriális fertőzések (1) bakteriális fülfertőzés (1) baktérium (1) BELLA (2) Bernhard Ecker (2) betegápolás (1) betegbiztonság (1) betegellátás (2) betegség (2) betegség megelőzés (1) biológia (1) bioritmus (1) bodza (1) call center (1) cigaretta (3) cigi (1) cink (1) civilizációs betegségek (1) cöliákia (2) császármetszés (1) cukor (2) cukorbeteg (1) cukorbetegek (1) cukorbetegség (5) cukorfogyasztás (1) D-vitamin (2) D-vitamin hiány (1) D-vitamin teszt (1) daganat (1) daganatok (2) daganatos betegség (1) daganatos betegségek (1) daganatos megbetegedés (2) dehidratáltság (1) depresszió (1) dezodor (1) diabétesz (3) Diabétesz Séta (1) Diabétesz Világnap (1) diagnosztika (1) diéta (4) dietetikus (4) divatdiéták (1) dohányfüst (5) dohányos (6) dohánytermék (1) dohányzás (11) dohányzásmentes világnap (1) dohányzás leszokás (5) dohányzás okozta betegségek (1) donor (1) Down-szindróma (1) Dr. Belicza Éva (1) Dr. Dank Magdolna (1) Dr. Egri Zsuzsa (1) Dr. Hegedűs Katalin (1) Dr. Juhász Gabriella (1) Dr. Kéry Ágnes (1) Dr. Lakatos Péter (1) Dr. Lang György (1) Dr. Lichthammer Adrienn (1) Dr. Maurovich-Horvat Pál (1) dr. Nagy Zoltán Zsolt (1) Dr. Perczel Forintos Dóra (1) Dr. Purebl György (1) Dr. Reusz György (1) Dr. Shekhar Saxena (1) Dr. Süli Ágota (1) dr. Szabó András (1) Dr. Szabó András (1) Dr. Szél Ágoston (1) Dr. Takáts Alajos (1) Dr. Tóth Zsuzsanna (1) Dr. Vereczkey Attila (4) E-számok (1) E. coli baktérium (1) Ebola (1) Ebola-vírus (1) édesítés (1) egészség (1) egészséges életmód (3) egészséges étrend (2) egészséges táplálkozás (3) egészségi állapot (1) egészségtelen életmód (1) egészségügy (4) Egészségügyi Államtitkárság (1) egészségügyi ellátás (2) egészségügyi szolgáltatók (1) Egészségügyi Világszervezet (1) Egészség Világnapja (1) együttműködési megállapodás (1) Egy Csepp Világnap (1) Éjjel-Nappal Budapest (1) életmód (1) életmódváltás (2) elhízás (4) első méhátültetés (1) ELTE (1) elvonási tünetek (4) emésztési zavar (1) emésztőrendszeri prolémák (1) emlőrák (1) emlőszűrés (1) emulgátor (1) endometriózis (1) endorfin (1) energia-egyensúly (1) energiaital (1) ENSZ (1) Európai Bizottság (1) Eurotransplant (1) fájdalomcsillapítás (1) faktorszám (1) farmakognózia (1) FBTB (1) FDA (1) fejfájá (1) fejlesztés (1) fekete nadálytő (1) femtolézer (1) fertőzés (1) fertőzések (1) fertőző betegségek (1) feszültség (1) Fluor (1) fog (1) fogamzás (1) fogerózió (1) fogkopás (1) fogmosás (1) fogorvos (1) fogyás (1) fogyókúra (2) fogzománc (1) foszfor (1) Frank Ulrich Montgomery (1) fruktóz (1) függőség (1) fülgyulladás (1) gabonafélék (1) gasztroenterológus (1) genetika (1) gluténérzékenység (2) gluténmentes (1) gluténmentes diéta (2) Gönczi Gábor (1) Google (1) GYEMSZI (2) gyermekrák (1) gyermekvállalás (2) gyógyfüvek (1) gyógyíthatatlan betegségek (1) gyógynövény (1) gyógyszer (2) gyógyszerészet (1) gyógyszerészi gondozás (1) gyógyszergyártás (1) gyógyszergyártó cég (1) gyógyszeripar (1) gyógyszertár (1) gyomorégés (1) gyomorfekély (1) gyomorsav (1) gyümölcs (1) gyümölcscukor (1) hajfesték (1) Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (1) Hal a tortán (1) hasgörcs (1) hasmenés (2) haspuffadás (1) háziorvos (1) házi praktikák (1) hepatitisz (1) hepatitisz-C (1) hipertónia (1) HITA (1) HIV-teszt (1) homeopátia (1) Horányi Juli (1) hormonok (1) hormonrendszer (1) hospice (1) Hospice Világnap (1) hozzáadott cukor (1) időskori látásvesztés (1) ikrek (1) immunonkológia (1) immunterápia (2) infarktus (1) influenza (4) influenza elleni védőoltás (1) influenza szövődményei (1) influenza vírus (2) ingyenes szűrővizsgálatok (1) innováció (3) intelligens kontaktlencse (2) inzulin (1) inzulinrezisztencia (1) iskolai étkezés (1) járvány (1) kalcium (1) kálium (1) kalóriabevitel (1) kardiológiai vizsgálat (1) kardiovaszkuláris betegségek (1) kardivaszkuláris betegségek (1) káros adalékanyagok (1) kávé (1) kémia (1) kemoterápia (1) kényszercselekvés (1) keresztallergia (1) Kiss Zsófia (1) kivizsgálás (1) Klinikaland (1) klór (1) klóros víz (1) Kocsis Tibor (1) koffein (1) koffeintartalom (1) koleszterin (1) koleszterinszint (2) kontaktlencse (1) konyhásnéni (1) konyhasó (1) Korányi (1) Korányi Intézet (1) Korányi Kórház (1) korfball (1) kórház (1) kórházi ellátás (1) kórház felújítás (1) köröm (1) körömágy (1) körömrágás (1) kortizol (1) kötőhártya-gyulladás (1) közétkeztetési rendelet (1) kozmetikai termékek (1) krónikus betegségek (1) lábgomba (1) labor (1) labordiagnosztika (1) laborvizsgálat (5) laktáz enzim (1) laktózérzékenység (1) laktózmentes diéta (1) laktózmentes tej (1) laktóz intolerancia (1) láz (2) leégés (1) légúti allergia (1) légúti megbetegedés (1) légzőszervi allergia (1) lelki egészség (1) leszokás (3) leszokást támogató program (1) lisztérzékenység (1) lombik (1) lombikprogram (2) MACOSZ (2) magánorvos (1) magánrendelés (1) magas vérnyomás (3) magnézium (1) Magyar Kormány (1) magyar kutatók (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) magzat (1) makroelemek (1) málna (1) mammográfia (1) mammográfiás vizsgálat (1) meddőség (4) meddőségi klinika (1) meddőségkezelés (1) medence (1) megelőzés (1) megfázás (1) megfelelő étrend (1) méh (1) méhátültetés (1) melatonin (1) mellékhatások (1) mellrák (3) mellrák ellenes séta (1) mentőállomás (1) mentők (1) Ments Életet Alapítvány (1) menza (1) mérgező növények (1) migrén (1) migrénes roham (1) moccanj (1) mozgás (1) mozgásszervi betegségek (1) mozgás éjszakáka (1) MR (1) MTA (1) munkahelyi stressz (1) munkaszüneti nap (1) napégés (1) napfény (1) napozás (1) naptej (1) nátrium (2) nefi (2) Németország (1) Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság (1) népi gyógyászat (1) nikotin (1) nőgyógyászati problémák (1) noradrenalin (1) Novartis (3) nyaralás (2) nyersétel-diéta (1) nyers vegán étrend (1) nyomelemek (1) OÉTI (1) OKI (1) oltás (1) oltásbiztonság (1) önkéntes véradás (1) öregdiák-találkozó (1) örökbefogadás (1) Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ (1) Országos Környezetegészségügyi Intézet (1) Országos Mentőszolgálat (1) Országos Onkológiai Intézet (1) orvosi rendelő (1) orvosképzés (1) orvostechnika (1) otthoni ellátás (1) paleo diéta (1) paleo étrend (1) pánik (1) pánikbetegség (1) pánikroham (1) parlagfű (1) parlagfű allergia (1) patika (1) petesejtfagyasztás (1) pollen (3) pollenallergia (2) pollenkoncentráció (1) pro-hormon (1) pszichológus (1) pszichoterápia (4) puffadás (1) pulzus (1) Rabb Edina (2) rák (2) rákkeltő anyagok (1) reflux (1) reflux betegség (1) rektor (1) rendszeres mozgás (1) riasztás (1) Roche (1) Sági Szilárd (2) sárkányhajó (1) savas ételek (1) Scanadu Scout (1) Selye János (1) Semmelweis-nap (1) Semmelweis Egyetem (20) Semmelweis egyetem (1) Semmelweis Ignác (1) (1) Soós Szilvia (2) SOTE (17) sport (1) stabilizátor (1) standardok (1) strand (1) stressz (4) stresszcsökkentés (1) stresszes munka (1) stresszhelyzet (1) stresszhormon (1) stresszkezelés (1) stresszkutatás (1) stresszoldás (1) stressz felmérés (1) stroke (1) Swiss Business Day (1) Synlab (6) szakorvos (1) szaruhártya betegségek (1) szeder (1) Szél Ágoston (1) személyi adókedvezmény (1) szemészeti műtét (1) szemműtét (1) szénanátha (1) szénmonoxid mérés (1) szifilisz (1) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív- és érrendszeri betegségek (4) szívátültetés (1) szívbeteg (1) szívelégtelenség (3) szívgyógyszer (1) szívinfarktus (1) szívleállás (1) szívprobléma (1) szívtranszplantáció (1) szociális gondozó (1) szociális petesejtfagyasztás (1) szőlő (1) szőlőcukor (1) szoptatás (1) szorongás (2) szteronin (1) szűrés (1) szürkehályog (2) szűrővizsgálat (1) szűrővizsgálatok (1) T-sejt (1) táplálék intolerancia (1) táplálkozás (1) táplálkozási tanácsok (1) tartósítószerek (2) Tatár Csilla (1) tavasz (1) tejcukor (1) tejcukor érzékenység (1) tejtermékek (1) telefonos tanácsadás (1) terhesség (2) termékenység (2) Természetes anyagok (1) természetes cukor (1) természetes gyógymód (2) természetjárás (1) testi és leki problémák (1) TFA (1) Tihanyi András (1) Tóth Andi (1) transzplantáció (1) transzzsír (1) transzzsírsav (1) transzzsírsav-rendelet (1) tüdő (1) tüdőgyulladás (1) tüdőtranszplantáció (1) túlérzékenység (1) túlsúly (3) tumor (3) tumorőssejt (1) tumorsejt (1) tünetek (1) ügyelet (1) ujjszopás (1) uniós támogatás (1) univerzális influenza ellleni oltás (1) UV-sugárzás (1) UVA-sugárzás (1) UVB-sugárzás (1) v (1) vakcina (1) várandósság (1) Várkonyi Andrea (1) Vastag Csaba (1) védőoltás (1) védőoltások (2) vegán (1) vegetarianizmus (1) vegetáriánus (2) vegetáriánus étrend (2) velőcsőzáródási rendellenesség (1) vér (1) véradás (2) véradó (1) Véradók Szervezeteinek Szövetsége (1) Véradók Világnapja (1) véradó kampány (1) vércsoport (2) vércukorszint (2) Veresné dr. Bálint Márta (1) vérkészítmény (1) vérnyomás (2) Versys (3) Versys Clinics (4) Versys Klinika (2) vérvétel (1) vérvizsgálat (1) vese (1) vesebetegség (1) veseelégtelenség (1) vírusok (1) vitamin (1) vitaminhiány (1) vitaminok (1) vitaminszükséglet (1) víz (1) víz világnapja (1) Walter De Brouwer (1) WHO (6) WHO irányelv (1) zöld szám (1) zsírleszívás (1) Címkefelhő

Mit stabilizál a stabilizátor?

Néhány tudnivaló az adalékanyagokról

2015.08.12. 10:10 blogeditor

Bevásárlásnál az élelmiszerek között böngészve azt láthatjuk, hogy a termékek többsége valamilyen adalékanyagot (E-számmal jelölt anyagot) tartalmaz. Adalékanyagok pl. az emulgátorok, és a stabilizátorok, illetve ide tartoznak a tartósítószerek is. De mik is ezek pontosan és mire jók?

e-szamok_n.jpgA Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint élelmiszer-adalékanyag minden olyan, tápértékkel rendelkező vagy nem rendelkező anyag, amely

• rendszerint nem kerül fogyasztásra élelmiszerként,
• rendszerint nem jellemző összetevője az élelmiszernek,
• az élelmiszerek előállításakor vagy kezelésekor (pl. elkészítésekor, csomagolásakor, stb.) adják az élelmiszerekhez
• technológiai vagy érzékszervi javítási célból,
• vagy szándékosan adják az élelmiszerekhez.

Tehát egy adott összetevő akkor sorolható az adalékanyagok közé, ha technológiai okokból  használják fel a termék előállítása során.  Az aromák, vitaminok, természetazonos aromák pl. nem az adalékanyagok, hanem egyszerűen az összetevők közé sorolhatók, mert az adott élelmiszer tápértékének, illatának, ízének megváltoztatása céljából alkalmazzák őket.

Adalékanyagokat több okból is használhatnak a termék előállítás során: alkalmazásukkal megőrizhető, javítható a pl. termékek eltarthatósága, állaga, élvezeti értéke és emészthetősége. A lisztkezelőszerek vagy a csomósodást gátló anyagok megkönnyítik a termékek előállítását,  a színezékek és az ízfokozók pedig a fogyasztók megnyerésére szolgálnak. De némely adalékanyag - pl. az ömlesztősók és az emulgátorok - nélkül egyes élelmiszerek nem is állíthatók elő.

Az adalékanyagok jelölésére szigorú szabályok vonatkoznak. A csomagolt élelmiszereknél minden összetevőt fel kell tüntetni, a csomagolás nélkül boltokba kerülő termékek esetében viszont csak bizonyos adalékanyagokról tájékoztatja a címke a vásárlókat.

Az élelmiszer-adalékanyagoknak az alábbi csoportjait különböztetjük meg:

• Antioxidánsok: megakadályozzák az oxigén okozta minőségromlást
• Bevonóanyagok: benntartják a nedvességet
• Csomagológázok : csíramentes légkört biztosítanak
• Csomósodást gátlók: megakadályozzák az összeragadást és a csomósodást
• Emulgátorok: elősegítik a víz és olajfázis keveredését
• Édesítőszerek: cukor nélkül édesítenek
• Habképző anyagok: benntartják a levegőt a habokban
• Habstabilizátorok: megakadályozzák a hab összeesését
• Hajtógázok ... flakonos habkészítményekhez használatosak
• Hordozóanyagok: egyengetik más anyagok útját
• Ízfokozók: felerősítik az élelmiszerek ízét
• Kelátképzők: megkötik a fémionokat
• Lisztkezelőszerek: könnyebben gyúrhatóvá teszik a tésztákat
• Módosított keményítők: stabilizálnak, sűrítenek
• Nedvesítőszerek: megvédik az élelmiszert a kiszáradástól
• Ömlesztősók: lehetővé teszik az ömlesztett sajtok előállítását
• Savanyítószerek: ízt és eltarthatóságot biztosítanak
• Savanyúságot szabályzók: megőrzik vagy kialakítják a savszintet
• Stabilizátorok: megőrzik az élelmiszer színét és szerkezetét
• Sütőszerek: levegőssé teszik a tésztát
• Sűrítőanyagok: besűrítik az élelmiszereket
• Szilárdítóanyagok: megőrzik az élelmiszer természetes szerkezetét
• Színezékek: megszínezik az élelmiszereket
• Tartósítószerek: gátolják a mikroorganizmusok működését
• Töltőanyagok: energia nélkül biztosítanak tömeget
• Zselésítők: megszilárdítják, kocsonyásítják a folyadékokat

forrás: tudatosvasarlo.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: adalékanyagok stabilizátor tartósítószerek E-számok emulgátor

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr597609900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása