Ajánljuk

 

konyhasneni_banner.jpg

mosdo_banner.jpg

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

b_5.png

b_1.png

Friss topikok

Címkék

77 Elektronika (1) adalékanyagok (1) adóbevallás (1) adrenalin (1) akkreditáció (1) állami ellátás (1) állapotfelmérés (1) allergén (1) allergének (2) allergia (3) allergiás (1) allergiaszezon (1) allergiás rakció (1) allergiás tünetek (2) allergia vizsgálat (1) alvás (1) alvási apnoe (1) alvászavar (1) analizátor (1) anti-aging (1) antioxidáns (1) ÁNTSZ (4) ápolás (1) Aranyosi Péter (1) ásványianyag-hiány (1) ásványi anyagok (2) aszpirin (1) Avon (1) Avon séta (1) B6-vitamin (1) babavárás (1) bakteriális fertőzések (1) bakteriális fülfertőzés (1) baktérium (1) BELLA (2) Bernhard Ecker (2) betegápolás (1) betegbiztonság (1) betegellátás (2) betegség (2) betegség megelőzés (1) biológia (1) bioritmus (1) bodza (1) call center (1) cigaretta (3) cigi (1) cink (1) civilizációs betegségek (1) cöliákia (2) császármetszés (1) cukor (2) cukorbeteg (1) cukorbetegek (1) cukorbetegség (5) cukorfogyasztás (1) D-vitamin (2) D-vitamin hiány (1) D-vitamin teszt (1) daganat (1) daganatok (2) daganatos betegség (1) daganatos betegségek (1) daganatos megbetegedés (2) dehidratáltság (1) depresszió (1) dezodor (1) diabétesz (3) Diabétesz Séta (1) Diabétesz Világnap (1) diagnosztika (1) diéta (4) dietetikus (4) divatdiéták (1) dohányfüst (5) dohányos (6) dohánytermék (1) dohányzás (11) dohányzásmentes világnap (1) dohányzás leszokás (5) dohányzás okozta betegségek (1) donor (1) Down-szindróma (1) Dr. Belicza Éva (1) Dr. Dank Magdolna (1) Dr. Egri Zsuzsa (1) Dr. Hegedűs Katalin (1) Dr. Juhász Gabriella (1) Dr. Kéry Ágnes (1) Dr. Lakatos Péter (1) Dr. Lang György (1) Dr. Lichthammer Adrienn (1) Dr. Maurovich-Horvat Pál (1) dr. Nagy Zoltán Zsolt (1) Dr. Perczel Forintos Dóra (1) Dr. Purebl György (1) Dr. Reusz György (1) Dr. Shekhar Saxena (1) Dr. Süli Ágota (1) Dr. Szabó András (1) dr. Szabó András (1) Dr. Szél Ágoston (1) Dr. Takáts Alajos (1) Dr. Tóth Zsuzsanna (1) Dr. Vereczkey Attila (4) E-számok (1) E. coli baktérium (1) Ebola (1) Ebola-vírus (1) édesítés (1) egészség (1) egészséges életmód (3) egészséges étrend (2) egészséges táplálkozás (3) egészségi állapot (1) egészségtelen életmód (1) egészségügy (4) Egészségügyi Államtitkárság (1) egészségügyi ellátás (2) egészségügyi szolgáltatók (1) Egészségügyi Világszervezet (1) Egészség Világnapja (1) együttműködési megállapodás (1) Egy Csepp Világnap (1) Éjjel-Nappal Budapest (1) életmód (1) életmódváltás (2) elhízás (4) első méhátültetés (1) ELTE (1) elvonási tünetek (4) emésztési zavar (1) emésztőrendszeri prolémák (1) emlőrák (1) emlőszűrés (1) emulgátor (1) endometriózis (1) endorfin (1) energia-egyensúly (1) energiaital (1) ENSZ (1) Európai Bizottság (1) Eurotransplant (1) fájdalomcsillapítás (1) faktorszám (1) farmakognózia (1) FBTB (1) FDA (1) fejfájá (1) fejlesztés (1) fekete nadálytő (1) femtolézer (1) fertőzés (1) fertőzések (1) fertőző betegségek (1) feszültség (1) Fluor (1) fog (1) fogamzás (1) fogerózió (1) fogkopás (1) fogmosás (1) fogorvos (1) fogyás (1) fogyókúra (2) fogzománc (1) foszfor (1) Frank Ulrich Montgomery (1) fruktóz (1) függőség (1) fülgyulladás (1) gabonafélék (1) gasztroenterológus (1) genetika (1) gluténérzékenység (2) gluténmentes (1) gluténmentes diéta (2) Gönczi Gábor (1) Google (1) GYEMSZI (2) gyermekrák (1) gyermekvállalás (2) gyógyfüvek (1) gyógyíthatatlan betegségek (1) gyógynövény (1) gyógyszer (2) gyógyszerészet (1) gyógyszerészi gondozás (1) gyógyszergyártás (1) gyógyszergyártó cég (1) gyógyszeripar (1) gyógyszertár (1) gyomorégés (1) gyomorfekély (1) gyomorsav (1) gyümölcs (1) gyümölcscukor (1) hajfesték (1) Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (1) Hal a tortán (1) hasgörcs (1) hasmenés (2) haspuffadás (1) háziorvos (1) házi praktikák (1) hepatitisz (1) hepatitisz-C (1) hipertónia (1) HITA (1) HIV-teszt (1) homeopátia (1) Horányi Juli (1) hormonok (1) hormonrendszer (1) hospice (1) Hospice Világnap (1) hozzáadott cukor (1) időskori látásvesztés (1) ikrek (1) immunonkológia (1) immunterápia (2) infarktus (1) influenza (4) influenza elleni védőoltás (1) influenza szövődményei (1) influenza vírus (2) ingyenes szűrővizsgálatok (1) innováció (3) intelligens kontaktlencse (2) inzulin (1) inzulinrezisztencia (1) iskolai étkezés (1) járvány (1) kalcium (1) kálium (1) kalóriabevitel (1) kardiológiai vizsgálat (1) kardiovaszkuláris betegségek (1) kardivaszkuláris betegségek (1) káros adalékanyagok (1) kávé (1) kémia (1) kemoterápia (1) kényszercselekvés (1) keresztallergia (1) Kiss Zsófia (1) kivizsgálás (1) Klinikaland (1) klór (1) klóros víz (1) Kocsis Tibor (1) koffein (1) koffeintartalom (1) koleszterin (1) koleszterinszint (2) kontaktlencse (1) konyhásnéni (1) konyhasó (1) Korányi (1) Korányi Intézet (1) Korányi Kórház (1) korfball (1) kórház (1) kórházi ellátás (1) kórház felújítás (1) köröm (1) körömágy (1) körömrágás (1) kortizol (1) kötőhártya-gyulladás (1) közétkeztetési rendelet (1) kozmetikai termékek (1) krónikus betegségek (1) lábgomba (1) labor (1) labordiagnosztika (1) laborvizsgálat (5) laktáz enzim (1) laktózérzékenység (1) laktózmentes diéta (1) laktózmentes tej (1) laktóz intolerancia (1) láz (2) leégés (1) légúti allergia (1) légúti megbetegedés (1) légzőszervi allergia (1) lelki egészség (1) leszokás (3) leszokást támogató program (1) lisztérzékenység (1) lombik (1) lombikprogram (2) MACOSZ (2) magánorvos (1) magánrendelés (1) magas vérnyomás (3) magnézium (1) Magyar Kormány (1) magyar kutatók (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) magzat (1) makroelemek (1) málna (1) mammográfia (1) mammográfiás vizsgálat (1) meddőség (4) meddőségi klinika (1) meddőségkezelés (1) medence (1) megelőzés (1) megfázás (1) megfelelő étrend (1) méh (1) méhátültetés (1) melatonin (1) mellékhatások (1) mellrák (3) mellrák ellenes séta (1) mentőállomás (1) mentők (1) Ments Életet Alapítvány (1) menza (1) mérgező növények (1) migrén (1) migrénes roham (1) moccanj (1) mozgás (1) mozgásszervi betegségek (1) mozgás éjszakáka (1) MR (1) MTA (1) munkahelyi stressz (1) munkaszüneti nap (1) napégés (1) napfény (1) napozás (1) naptej (1) nátrium (2) nefi (2) Németország (1) Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság (1) népi gyógyászat (1) nikotin (1) nőgyógyászati problémák (1) noradrenalin (1) Novartis (3) nyaralás (2) nyersétel-diéta (1) nyers vegán étrend (1) nyomelemek (1) OÉTI (1) OKI (1) oltás (1) oltásbiztonság (1) önkéntes véradás (1) öregdiák-találkozó (1) örökbefogadás (1) Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ (1) Országos Környezetegészségügyi Intézet (1) Országos Mentőszolgálat (1) Országos Onkológiai Intézet (1) orvosi rendelő (1) orvosképzés (1) orvostechnika (1) otthoni ellátás (1) paleo diéta (1) paleo étrend (1) pánik (1) pánikbetegség (1) pánikroham (1) parlagfű (1) parlagfű allergia (1) patika (1) petesejtfagyasztás (1) pollen (3) pollenallergia (2) pollenkoncentráció (1) pro-hormon (1) pszichológus (1) pszichoterápia (4) puffadás (1) pulzus (1) Rabb Edina (2) rák (2) rákkeltő anyagok (1) reflux (1) reflux betegség (1) rektor (1) rendszeres mozgás (1) riasztás (1) Roche (1) Sági Szilárd (2) sárkányhajó (1) savas ételek (1) Scanadu Scout (1) Selye János (1) Semmelweis-nap (1) Semmelweis egyetem (1) Semmelweis Egyetem (20) Semmelweis Ignác (1) (1) Soós Szilvia (2) SOTE (17) sport (1) stabilizátor (1) standardok (1) strand (1) stressz (4) stresszcsökkentés (1) stresszes munka (1) stresszhelyzet (1) stresszhormon (1) stresszkezelés (1) stresszkutatás (1) stresszoldás (1) stressz felmérés (1) stroke (1) Swiss Business Day (1) Synlab (6) szakorvos (1) szaruhártya betegségek (1) szeder (1) Szél Ágoston (1) személyi adókedvezmény (1) szemészeti műtét (1) szemműtét (1) szénanátha (1) szénmonoxid mérés (1) szifilisz (1) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív- és érrendszeri betegségek (4) szívátültetés (1) szívbeteg (1) szívelégtelenség (3) szívgyógyszer (1) szívinfarktus (1) szívleállás (1) szívprobléma (1) szívtranszplantáció (1) szociális gondozó (1) szociális petesejtfagyasztás (1) szőlő (1) szőlőcukor (1) szoptatás (1) szorongás (2) szteronin (1) szűrés (1) szürkehályog (2) szűrővizsgálat (1) szűrővizsgálatok (1) T-sejt (1) táplálék intolerancia (1) táplálkozás (1) táplálkozási tanácsok (1) tartósítószerek (2) Tatár Csilla (1) tavasz (1) tejcukor (1) tejcukor érzékenység (1) tejtermékek (1) telefonos tanácsadás (1) terhesség (2) termékenység (2) Természetes anyagok (1) természetes cukor (1) természetes gyógymód (2) természetjárás (1) testi és leki problémák (1) TFA (1) Tihanyi András (1) Tóth Andi (1) transzplantáció (1) transzzsír (1) transzzsírsav (1) transzzsírsav-rendelet (1) tüdő (1) tüdőgyulladás (1) tüdőtranszplantáció (1) túlérzékenység (1) túlsúly (3) tumor (3) tumorőssejt (1) tumorsejt (1) tünetek (1) ügyelet (1) ujjszopás (1) uniós támogatás (1) univerzális influenza ellleni oltás (1) UV-sugárzás (1) UVA-sugárzás (1) UVB-sugárzás (1) v (1) vakcina (1) várandósság (1) Várkonyi Andrea (1) Vastag Csaba (1) védőoltás (1) védőoltások (2) vegán (1) vegetarianizmus (1) vegetáriánus (2) vegetáriánus étrend (2) velőcsőzáródási rendellenesség (1) vér (1) véradás (2) véradó (1) Véradók Szervezeteinek Szövetsége (1) Véradók Világnapja (1) véradó kampány (1) vércsoport (2) vércukorszint (2) Veresné dr. Bálint Márta (1) vérkészítmény (1) vérnyomás (2) Versys (3) Versys Clinics (4) Versys Klinika (2) vérvétel (1) vérvizsgálat (1) vese (1) vesebetegség (1) veseelégtelenség (1) vírusok (1) vitamin (1) vitaminhiány (1) vitaminok (1) vitaminszükséglet (1) víz (1) víz világnapja (1) Walter De Brouwer (1) WHO (6) WHO irányelv (1) zöld szám (1) zsírleszívás (1) Címkefelhő

Legalább hét okunk van, miért fogyassz sok gesztenyét!

2017.01.03. 10:51 blogeditor

Tudtátok, hogy a gesztenye nemcsak püréként és sütve finom, hanem akár köretnek is kiváló? Ráadásul nagyon egészséges, olvassátok el, mi mindenre jó!

 

Ha azt halljuk gesztenye, máris összefut a nyál a szánkban, hiszen eszünkbe jut egyik legfinomabb és legegyedibb hazai édességünk, a gesztenyepüré. Pedig a gesztenye sokkal több, mint tejszínhabbal díszített cukrozott csemege! Sokoldalúan felhasználható, egészséges, finom és tápláló eledel, amelyet érdemes jobban megismerni. Jöjjön hét ok, amiért érdemes sok gesztenyét fogyasztani!

1. A gesztenye antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a C-vitamin tartalma is jelentős, a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog. Ásványi anyagokban is bővelkedik, főleg nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz.

2. A gesztenye rosttartalma segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.

3.A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. De nemcsak termését, hanem a belőle készült mézet, a fa kérgét, levelét egyaránt.

4. A gesztenye külsőleg, krémekbe keverve is alkalmazható. Csökkenti a narancsbőrt, valamint a kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze. Külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként alkalmazható.

5.Szeretjük sülve-főve, húsokba és süteményekbe töltve: a gesztenyepüré, gesztenyés kifli, gesztenyeszív sokak kedvence! Kevesen ismerjük viszont a kenyér alapanyagaként. Ráadásul, aki nem szereti a gabona vagy burgonya készítményeket, gesztenyével kiválthatja.

6. A magas ásványi anyag tartalma miatt különösen azoknak ajánlott, akik érzelmileg labilisak. Erősíti az idegeket és elősegíti az idegsejtek anyagcseréjét, ezáltal gyorsítja a megújulás folyamatát. Sok káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, emellett E- és B-vitamin is található benne.

7. A gesztenye "húsának" szénhidráttartalma igen magas, de a keményítőnek köszönhetően a lassú felszívódású szénhidrátok táborát gyarapítja. Mivel rostokban is gazdag ezért a fogyókúrázók is beépíthetik a diétájukba, ha cukormentesen készítik el.

A szelídgesztenye a bükkfafélék családján belül a Castanea nemzetségbe tartozik. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak, pedig eredetileg nem ezen a vidéken őshonos, hanem inkább Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában. Korábban a rómaiak által betelepített gyümölcsfának tartották, ma Dél- és Nyugat-Magyarország lombhullató erdőinek őshonos fájaként tartjuk számon. A meleg, nedves mediterrán és atlanti éghajlatot és a tápanyagokban gazdag, agyagos talajt kedveli. A gesztenye nagyon érzékeny gyümölcs, ezért mindenképpen a hűtőszekrény zöldséges rekeszében ajánlott tárolni. Ha már túl sokáig volt ott, és ellenőrizni akarod, hogy jó-e még, erre van egy tuti módszer: vízbe dobva ellenőrizheted, hogy jó-e még a gesztenye. A víz felszínén úszókat ki kell dobni, a többi még fogyasztható.

Forrás: Harmónia Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr612111261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása