A nyári időszakban különösen sokan kezdenek diétába, illetve fogyókúrába, hiszen talán ilyenkor a legkönnyebben betarthatóak az egyes módszerekhez köthető étkezési előírások. Nyáron egyébként is kevesebbet eszünk, a nagy melegben kevésbé kívánjuk a laktató, zsíros ételeket. Nem mindegy azonban, hogy milyen diétát választunk, és az sem, hogyan kezdünk bele. Nem biztos, hogy a manapság legdivatosabb diéták a legjobbak, mindenképp érdemes dietetikus, táplálkozási tanácsadó segítségét kérni. Így biztosan a számunkra leginkább megfelelő étrendet sikerül majd kialakítani.
A hozzá nem értő módon, innen-onnan összeszedett információk alapján összeállított étrend, a szélsőséges diéták, az egyoldalú táplálkozás veszélyesek is lehetnek - mondja Dr. Lichthammer Adrienn, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa.
Manapság a legnépszerűbb étrendek közé tartozik vegetarianizmus több különböző formája és a paleo diéta is. Ez a két étrend nyersanyagait tekintve nagyon különbözik: a vegetarianizmus növényi eredetű táplálékokra alapoz, a paleo diéta pedig a nagy mennyiségű hús fogyasztását részesíti előnyben
A vegetarianizmusnak többféle változata létezik, a legszigorúbb közöttük a vegán étrend, ennél csak a növényi eredetű táplálék fogyasztása engedélyezett. Megengedőbb az ovo-laktovegetáriánusok étrendje, ebben az esetben tej, tejtermék és tojás is illeszthető az étrendbe. A vegetarianizmus változatai közül a táplálkozás élettani szempontból legkevésbé kifogásolható a szemivegetarianizmus, amelyben már szárnyas, illetve hal fogyasztása is megengedett, bár csak kis mennyiségben. A szakember szerint bármely formáját is kívánjuk követni azonban a vegetarianizmusnak, előtte érdemes szakember segítségét kérni, hiszen önmagában a hús elhagyásával nem lesz egészségesebb az étrendünk.
Különös figyelmet érdemel a fehérje szükséglet fedezése, hiszen a fehérje fontos szerepet tölt be a többek között a növekedésben, a fejlődésben és az immunrendszer működésében. Éppen ezért gyermekek étrendjének kialakításánál rendkívül fontos, hogy szakember tanácsát kikérjük és ne az ismerősöktől, internetről összeszedett információknak higgyünk. A szakszerűtlen étrend-összeállítás sokat árthat egy fejlődésben lévő szervezetnek. A csontrendszer jelentős rész például a serdülőkor végéig alakul ki, ezért ha nem megfelelő a kalcium ellátottság ebben az időszakban, nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának. Bár ez az elem a növényekben is megtalálható, de rosszabb a hasznosulása, mint ha tej vagy tejtermék fogyasztásával kerül a szervezetünkbe.
Ugyanez igaz a vasra is, amelynek hiányában vashiányos vérszegénység jöhet létre. Ráadásul a normális vérképzéshez B12 vitamin is szükséges, ami viszont csak állati eredetű élelmiszerekben található meg.
A paleo diétáról:
A paleo étrend ugyanígy kizár bizonyos élelmiszereket - pl. gabonaféléket, tejet, tejtermékeket - arra hivatkozva, hogy ezek egyes összetevői (glutén, tejcukor) mindenki számára károsak. Ez azonban csak részben igaz: valóban léteznek olyan betegségek, amelyek esetében orvosi diagnózis alapján indokolt ezek kiiktatása az étrendből, ám az egészségesek számára szükségtelen a tiltás. ezen kívül a paleo étrendet követők a szokásosnál nagyobb mennyiségű húst fogyasztanak, amivel túlterhelik a vesét és köszvényre is hajlamosíthat. A hússal együtt gyakran több zsír kerül a szervezetbe, mely hosszabb távon megnövelheti a vérzsír értékeket - pl. a koleszterinszintet.
Mindezek után nem véletlen, hogy a dietetikusok a változatos, sokféle nyersanyagot tartalmazó étrendet ajánlják. Illetve fontos hangsúlyozni, hogy valójában nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek.
Forrás: semmelweis.hu