A rendkívül enyhe tél után szokatlanul korán jött a tavasz, és vele együtt az allergiaszezon. Az allergia évről évre egyre több ember életét keseríti meg, viszont sokkal könnyebb védekezni ellene, ha tisztában vagyunk vele mi váltja ki pontosan az allergiás reakciót.
A Synlab laboratóriumokban lehetőség van arra, hogy pontos vizsgálattal megállapítsák az allergiát a környezetünkben, mindennapjainkban, étkezéseink során előforduló, bármilyen túlérzékenységet kiváltó anyagra, vagyis allergénre.
A vizsgálat során elsősorban a legjellemzőbb allergia típusokat, a légzőszervi allergiákat, mint pl. a szénanátha, valamint a táplálék allergiákat vizsgálják, de van lehetőség a fullánkosokkal szembeni túlérzékenység kimutatására is.
A légzőszervi allergiát leggyakrabban a fapollenek, az állatszőrök, hámok, szárnyasok tollai, házi por, gombaspórák, a gazok és füvek okozzák. A táplálék allergia kiváltói viszont általában a különböző zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, csonthéjasok, húsfélék. Ezen allergiák szintén vizsgálhatók laboratóriumban.
A túlérzékenységet kiváltó anyag ellen az allergiás szervezet fokozott mértékben termeli az ellenanyagok egyik típusát, az un. allergén specifikus immunglobulin E-t, vagyis IgE-t.
A laborvizsgálat ennek szintjét méri a vérben.
Egy vérvétel eredménye többfajta allergia kimutatására is alkalmas, elkészíthető egy teljes “allergia-térkép”, kiderülhet, hogy a vizsgált személy mire/mikre allergiás és milyen mértékben.
Az allergia vizsgálat tehát azért fontos, mert a szűrés által fény derül a különböző panaszaink okára, kiváltójára, így megtudhatjuk milyen anyagokat kell elkerülnünk a mindennapokban. Az esetleges allergiakezelés során pedig szükség lesz a túlérzékenységet okozó allergének ismeretére.
Forrás: synlab.hu