Ajánljuk

 

konyhasneni_banner.jpg

mosdo_banner.jpg

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

b_5.png

b_1.png

Friss topikok

Címkék

77 Elektronika (1) adalékanyagok (1) adóbevallás (1) adrenalin (1) akkreditáció (1) állami ellátás (1) állapotfelmérés (1) allergén (1) allergének (2) allergia (3) allergiás (1) allergiaszezon (1) allergiás rakció (1) allergiás tünetek (2) allergia vizsgálat (1) alvás (1) alvási apnoe (1) alvászavar (1) analizátor (1) anti-aging (1) antioxidáns (1) ÁNTSZ (4) ápolás (1) Aranyosi Péter (1) ásványianyag-hiány (1) ásványi anyagok (2) aszpirin (1) Avon (1) Avon séta (1) B6-vitamin (1) babavárás (1) bakteriális fertőzések (1) bakteriális fülfertőzés (1) baktérium (1) BELLA (2) Bernhard Ecker (2) betegápolás (1) betegbiztonság (1) betegellátás (2) betegség (2) betegség megelőzés (1) biológia (1) bioritmus (1) bodza (1) call center (1) cigaretta (3) cigi (1) cink (1) civilizációs betegségek (1) cöliákia (2) császármetszés (1) cukor (2) cukorbeteg (1) cukorbetegek (1) cukorbetegség (5) cukorfogyasztás (1) D-vitamin (2) D-vitamin hiány (1) D-vitamin teszt (1) daganat (1) daganatok (2) daganatos betegség (1) daganatos betegségek (1) daganatos megbetegedés (2) dehidratáltság (1) depresszió (1) dezodor (1) diabétesz (3) Diabétesz Séta (1) Diabétesz Világnap (1) diagnosztika (1) diéta (4) dietetikus (4) divatdiéták (1) dohányfüst (5) dohányos (6) dohánytermék (1) dohányzás (11) dohányzásmentes világnap (1) dohányzás leszokás (5) dohányzás okozta betegségek (1) donor (1) Down-szindróma (1) Dr. Belicza Éva (1) Dr. Dank Magdolna (1) Dr. Egri Zsuzsa (1) Dr. Hegedűs Katalin (1) Dr. Juhász Gabriella (1) Dr. Kéry Ágnes (1) Dr. Lakatos Péter (1) Dr. Lang György (1) Dr. Lichthammer Adrienn (1) Dr. Maurovich-Horvat Pál (1) dr. Nagy Zoltán Zsolt (1) Dr. Perczel Forintos Dóra (1) Dr. Purebl György (1) Dr. Reusz György (1) Dr. Shekhar Saxena (1) Dr. Süli Ágota (1) Dr. Szabó András (1) dr. Szabó András (1) Dr. Szél Ágoston (1) Dr. Takáts Alajos (1) Dr. Tóth Zsuzsanna (1) Dr. Vereczkey Attila (4) E-számok (1) E. coli baktérium (1) Ebola (1) Ebola-vírus (1) édesítés (1) egészség (1) egészséges életmód (3) egészséges étrend (2) egészséges táplálkozás (3) egészségi állapot (1) egészségtelen életmód (1) egészségügy (4) Egészségügyi Államtitkárság (1) egészségügyi ellátás (2) egészségügyi szolgáltatók (1) Egészségügyi Világszervezet (1) Egészség Világnapja (1) együttműködési megállapodás (1) Egy Csepp Világnap (1) Éjjel-Nappal Budapest (1) életmód (1) életmódváltás (2) elhízás (4) első méhátültetés (1) ELTE (1) elvonási tünetek (4) emésztési zavar (1) emésztőrendszeri prolémák (1) emlőrák (1) emlőszűrés (1) emulgátor (1) endometriózis (1) endorfin (1) energia-egyensúly (1) energiaital (1) ENSZ (1) Európai Bizottság (1) Eurotransplant (1) fájdalomcsillapítás (1) faktorszám (1) farmakognózia (1) FBTB (1) FDA (1) fejfájá (1) fejlesztés (1) fekete nadálytő (1) femtolézer (1) fertőzés (1) fertőzések (1) fertőző betegségek (1) feszültség (1) Fluor (1) fog (1) fogamzás (1) fogerózió (1) fogkopás (1) fogmosás (1) fogorvos (1) fogyás (1) fogyókúra (2) fogzománc (1) foszfor (1) Frank Ulrich Montgomery (1) fruktóz (1) függőség (1) fülgyulladás (1) gabonafélék (1) gasztroenterológus (1) genetika (1) gluténérzékenység (2) gluténmentes (1) gluténmentes diéta (2) Gönczi Gábor (1) Google (1) GYEMSZI (2) gyermekrák (1) gyermekvállalás (2) gyógyfüvek (1) gyógyíthatatlan betegségek (1) gyógynövény (1) gyógyszer (2) gyógyszerészet (1) gyógyszerészi gondozás (1) gyógyszergyártás (1) gyógyszergyártó cég (1) gyógyszeripar (1) gyógyszertár (1) gyomorégés (1) gyomorfekély (1) gyomorsav (1) gyümölcs (1) gyümölcscukor (1) hajfesték (1) Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (1) Hal a tortán (1) hasgörcs (1) hasmenés (2) haspuffadás (1) háziorvos (1) házi praktikák (1) hepatitisz (1) hepatitisz-C (1) hipertónia (1) HITA (1) HIV-teszt (1) homeopátia (1) Horányi Juli (1) hormonok (1) hormonrendszer (1) hospice (1) Hospice Világnap (1) hozzáadott cukor (1) időskori látásvesztés (1) ikrek (1) immunonkológia (1) immunterápia (2) infarktus (1) influenza (4) influenza elleni védőoltás (1) influenza szövődményei (1) influenza vírus (2) ingyenes szűrővizsgálatok (1) innováció (3) intelligens kontaktlencse (2) inzulin (1) inzulinrezisztencia (1) iskolai étkezés (1) járvány (1) kalcium (1) kálium (1) kalóriabevitel (1) kardiológiai vizsgálat (1) kardiovaszkuláris betegségek (1) kardivaszkuláris betegségek (1) káros adalékanyagok (1) kávé (1) kémia (1) kemoterápia (1) kényszercselekvés (1) keresztallergia (1) Kiss Zsófia (1) kivizsgálás (1) Klinikaland (1) klór (1) klóros víz (1) Kocsis Tibor (1) koffein (1) koffeintartalom (1) koleszterin (1) koleszterinszint (2) kontaktlencse (1) konyhásnéni (1) konyhasó (1) Korányi (1) Korányi Intézet (1) Korányi Kórház (1) korfball (1) kórház (1) kórházi ellátás (1) kórház felújítás (1) köröm (1) körömágy (1) körömrágás (1) kortizol (1) kötőhártya-gyulladás (1) közétkeztetési rendelet (1) kozmetikai termékek (1) krónikus betegségek (1) lábgomba (1) labor (1) labordiagnosztika (1) laborvizsgálat (5) laktáz enzim (1) laktózérzékenység (1) laktózmentes diéta (1) laktózmentes tej (1) laktóz intolerancia (1) láz (2) leégés (1) légúti allergia (1) légúti megbetegedés (1) légzőszervi allergia (1) lelki egészség (1) leszokás (3) leszokást támogató program (1) lisztérzékenység (1) lombik (1) lombikprogram (2) MACOSZ (2) magánorvos (1) magánrendelés (1) magas vérnyomás (3) magnézium (1) Magyar Kormány (1) magyar kutatók (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) magzat (1) makroelemek (1) málna (1) mammográfia (1) mammográfiás vizsgálat (1) meddőség (4) meddőségi klinika (1) meddőségkezelés (1) medence (1) megelőzés (1) megfázás (1) megfelelő étrend (1) méh (1) méhátültetés (1) melatonin (1) mellékhatások (1) mellrák (3) mellrák ellenes séta (1) mentőállomás (1) mentők (1) Ments Életet Alapítvány (1) menza (1) mérgező növények (1) migrén (1) migrénes roham (1) moccanj (1) mozgás (1) mozgásszervi betegségek (1) mozgás éjszakáka (1) MR (1) MTA (1) munkahelyi stressz (1) munkaszüneti nap (1) napégés (1) napfény (1) napozás (1) naptej (1) nátrium (2) nefi (2) Németország (1) Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság (1) népi gyógyászat (1) nikotin (1) nőgyógyászati problémák (1) noradrenalin (1) Novartis (3) nyaralás (2) nyersétel-diéta (1) nyers vegán étrend (1) nyomelemek (1) OÉTI (1) OKI (1) oltás (1) oltásbiztonság (1) önkéntes véradás (1) öregdiák-találkozó (1) örökbefogadás (1) Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ (1) Országos Környezetegészségügyi Intézet (1) Országos Mentőszolgálat (1) Országos Onkológiai Intézet (1) orvosi rendelő (1) orvosképzés (1) orvostechnika (1) otthoni ellátás (1) paleo diéta (1) paleo étrend (1) pánik (1) pánikbetegség (1) pánikroham (1) parlagfű (1) parlagfű allergia (1) patika (1) petesejtfagyasztás (1) pollen (3) pollenallergia (2) pollenkoncentráció (1) pro-hormon (1) pszichológus (1) pszichoterápia (4) puffadás (1) pulzus (1) Rabb Edina (2) rák (2) rákkeltő anyagok (1) reflux (1) reflux betegség (1) rektor (1) rendszeres mozgás (1) riasztás (1) Roche (1) Sági Szilárd (2) sárkányhajó (1) savas ételek (1) Scanadu Scout (1) Selye János (1) Semmelweis-nap (1) Semmelweis egyetem (1) Semmelweis Egyetem (20) Semmelweis Ignác (1) (1) Soós Szilvia (2) SOTE (17) sport (1) stabilizátor (1) standardok (1) strand (1) stressz (4) stresszcsökkentés (1) stresszes munka (1) stresszhelyzet (1) stresszhormon (1) stresszkezelés (1) stresszkutatás (1) stresszoldás (1) stressz felmérés (1) stroke (1) Swiss Business Day (1) Synlab (6) szakorvos (1) szaruhártya betegségek (1) szeder (1) Szél Ágoston (1) személyi adókedvezmény (1) szemészeti műtét (1) szemműtét (1) szénanátha (1) szénmonoxid mérés (1) szifilisz (1) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív- és érrendszeri betegségek (4) szívátültetés (1) szívbeteg (1) szívelégtelenség (3) szívgyógyszer (1) szívinfarktus (1) szívleállás (1) szívprobléma (1) szívtranszplantáció (1) szociális gondozó (1) szociális petesejtfagyasztás (1) szőlő (1) szőlőcukor (1) szoptatás (1) szorongás (2) szteronin (1) szűrés (1) szürkehályog (2) szűrővizsgálat (1) szűrővizsgálatok (1) T-sejt (1) táplálék intolerancia (1) táplálkozás (1) táplálkozási tanácsok (1) tartósítószerek (2) Tatár Csilla (1) tavasz (1) tejcukor (1) tejcukor érzékenység (1) tejtermékek (1) telefonos tanácsadás (1) terhesség (2) termékenység (2) Természetes anyagok (1) természetes cukor (1) természetes gyógymód (2) természetjárás (1) testi és leki problémák (1) TFA (1) Tihanyi András (1) Tóth Andi (1) transzplantáció (1) transzzsír (1) transzzsírsav (1) transzzsírsav-rendelet (1) tüdő (1) tüdőgyulladás (1) tüdőtranszplantáció (1) túlérzékenység (1) túlsúly (3) tumor (3) tumorőssejt (1) tumorsejt (1) tünetek (1) ügyelet (1) ujjszopás (1) uniós támogatás (1) univerzális influenza ellleni oltás (1) UV-sugárzás (1) UVA-sugárzás (1) UVB-sugárzás (1) v (1) vakcina (1) várandósság (1) Várkonyi Andrea (1) Vastag Csaba (1) védőoltás (1) védőoltások (2) vegán (1) vegetarianizmus (1) vegetáriánus (2) vegetáriánus étrend (2) velőcsőzáródási rendellenesség (1) vér (1) véradás (2) véradó (1) Véradók Szervezeteinek Szövetsége (1) Véradók Világnapja (1) véradó kampány (1) vércsoport (2) vércukorszint (2) Veresné dr. Bálint Márta (1) vérkészítmény (1) vérnyomás (2) Versys (3) Versys Clinics (4) Versys Klinika (2) vérvétel (1) vérvizsgálat (1) vese (1) vesebetegség (1) veseelégtelenség (1) vírusok (1) vitamin (1) vitaminhiány (1) vitaminok (1) vitaminszükséglet (1) víz (1) víz világnapja (1) Walter De Brouwer (1) WHO (6) WHO irányelv (1) zöld szám (1) zsírleszívás (1) Címkefelhő

A szőlőcukor nem gyümölcscukor? - Mindent a fruktózról

2014.07.01. 13:34 blogeditor

A fruktózról, vagyis a gyümölcscukorról jóval kevesebbet tudunk, mint a többi cukorféleségről, ráadásul a fruktózról keringő csekély információk egy része téves. Nézzük melyek a gyümölcscukor főbb jellemzői és milyen tévhitek keringenek róla!

gyümölcscukor cikkhez.jpg

A gyümölcscukor az egyik legédesebb cukorféleség, jóval kevesebb is elég belőle az ételek ízesítéséhez, mint más cukorfajtákból. Mint nevéből is következtethető, természetes közege a gyümölcs, leggyakrabban gyümölcsök elfogyasztásával juthatunk hozzá. De megtalálható a zöldségekben és a mézben is.
A hagyományos répacukor is glükóz és fruktóz keverékéből áll.

A fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszeripar és a gyógyszeripar, mint ízfokozót, adalékanyagot, vivőanyagot. Édes íze miatt a gyógyszeripar is sok esetben használja, a keserű gyógyszerekhez gyakran adnak fruktózt, ezáltal azok íze sokkal jobb lesz és kevésbé kellemetlen a lenyelésük. Ez főleg a gyerekeknek szánt gyógyszerek esetében hasznos.

A fruktóz szinte teljesen elkülönül a többi cukorféleségtől. Nemcsak azért, mert egészséges ételekben - gyümölcsökben - megtalálható természetes cukorfajtáról van szó, a fruktóz jóval kevesebb energiát ad a szervezetnek, mint pl. a szőlőcukor.

Mivel lebontása és felhasználása nem függ össze az inzulinnal, a cukorbetegek étrendjéből sincs teljesen kizárva, gyümölcsöt bárki fogyaszthat, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a magas fruktóztartalmúakból ne együnk túl sokat. Ugyanis ha nem dolgozzuk le a plusz energiát, amit a fruktóz biztosít a szervezet számára, akkor az könnyedén zsírrá alakul. Emiatt fogyasztása elsősorban sport, illetve edzés előtt javasolt, valamint olyan helyzetekben, mikor tudjuk, hogy szükség lesz a plusz energiabevitelre. Ebből a szempontból a gyümölcsöket reggel és délelőtt célszerű fogyasztani, este már kevésbé ajánlott.

Azonos mennyiségű fruktóz található 2db almában vagy 2 kanál mézben és 1 doboz kólában!

Az alábbi táblázatban megnézheti mely gyümölcsöknek legnagyobb a fruktóztartalma:

fruktóz táblázat_1.jpg

A fruktózt tehát a cukorbetegek is fogyaszthatják, de nem korlátlanul. Nekik általánosan maximum napi 30 g gyümölcscukor bevitelét ajánlják a szakemberek. Mivel azonban minden betegség más, az ajánlott napi beviteli mennyiség akár nagyobb is lehet egy enyhébb tünetekkel járó diabétesz esetén. A fruktóznak nincs olyan nagy hatása a szervezetre, mint a szőlőcukornak, ezt részben annak köszönheti, hogy mivel nagyon édes, eleve kisebb mennyiség felhasználására van szükség. Ettől függetlenül azonban a vércukorszintet megemeli, ha nem is olyan mértékben, mint a szőlőcukor.

Forrás: macosz.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs cukorbetegség cukor inzulin vércukorszint diabétesz fruktóz szőlőcukor édesítés gyümölcscukor természetes cukor

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr776463605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása