A fruktózról, vagyis a gyümölcscukorról jóval kevesebbet tudunk, mint a többi cukorféleségről, ráadásul a fruktózról keringő csekély információk egy része téves. Nézzük melyek a gyümölcscukor főbb jellemzői és milyen tévhitek keringenek róla!
A gyümölcscukor az egyik legédesebb cukorféleség, jóval kevesebb is elég belőle az ételek ízesítéséhez, mint más cukorfajtákból. Mint nevéből is következtethető, természetes közege a gyümölcs, leggyakrabban gyümölcsök elfogyasztásával juthatunk hozzá. De megtalálható a zöldségekben és a mézben is.
A hagyományos répacukor is glükóz és fruktóz keverékéből áll.
A fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszeripar és a gyógyszeripar, mint ízfokozót, adalékanyagot, vivőanyagot. Édes íze miatt a gyógyszeripar is sok esetben használja, a keserű gyógyszerekhez gyakran adnak fruktózt, ezáltal azok íze sokkal jobb lesz és kevésbé kellemetlen a lenyelésük. Ez főleg a gyerekeknek szánt gyógyszerek esetében hasznos.
A fruktóz szinte teljesen elkülönül a többi cukorféleségtől. Nemcsak azért, mert egészséges ételekben - gyümölcsökben - megtalálható természetes cukorfajtáról van szó, a fruktóz jóval kevesebb energiát ad a szervezetnek, mint pl. a szőlőcukor.
Mivel lebontása és felhasználása nem függ össze az inzulinnal, a cukorbetegek étrendjéből sincs teljesen kizárva, gyümölcsöt bárki fogyaszthat, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a magas fruktóztartalmúakból ne együnk túl sokat. Ugyanis ha nem dolgozzuk le a plusz energiát, amit a fruktóz biztosít a szervezet számára, akkor az könnyedén zsírrá alakul. Emiatt fogyasztása elsősorban sport, illetve edzés előtt javasolt, valamint olyan helyzetekben, mikor tudjuk, hogy szükség lesz a plusz energiabevitelre. Ebből a szempontból a gyümölcsöket reggel és délelőtt célszerű fogyasztani, este már kevésbé ajánlott.
Azonos mennyiségű fruktóz található 2db almában vagy 2 kanál mézben és 1 doboz kólában!
Az alábbi táblázatban megnézheti mely gyümölcsöknek legnagyobb a fruktóztartalma:
A fruktózt tehát a cukorbetegek is fogyaszthatják, de nem korlátlanul. Nekik általánosan maximum napi 30 g gyümölcscukor bevitelét ajánlják a szakemberek. Mivel azonban minden betegség más, az ajánlott napi beviteli mennyiség akár nagyobb is lehet egy enyhébb tünetekkel járó diabétesz esetén. A fruktóznak nincs olyan nagy hatása a szervezetre, mint a szőlőcukornak, ezt részben annak köszönheti, hogy mivel nagyon édes, eleve kisebb mennyiség felhasználására van szükség. Ettől függetlenül azonban a vércukorszintet megemeli, ha nem is olyan mértékben, mint a szőlőcukor.
Forrás: macosz.hu