Hallott már a keresztallergiáról? Évről évre egyre több ember életét keserítik meg a tavaszi időszakban fellépő allergiás tünetek. És mintha ezek jelentkezése nem lenne elég megterhelő a szervezet számára, egyre többen szenvednek keresztallergiától is. Ennek a biokémiai jelenségnek hátterében az áll, hogy bizonyos anyagok képesek helyettesíteni - vagy ha úgy tetszik - utánozni az allergén anyagokat, így maguk is allergiás reakciót válthatnak ki. Ezért fordulhat elő, hogy az allergiások panaszai akkor is felerősödnek, amikor semmilyen jel nem utal arra, hogy környezetünkben emelkedett az allergén-koncentráció. Ezért megtörténhet, hogy nem a parlagfűtől, hanem egy szelet görögdinnye elfogyasztásától tüsszögünk.
Keresztreakció esetén a szervezet nem tud különbséget tenni az allergén és a helyettesítő anyag között, a különféle eredetű összetevőket azonos allergénként azonosítja és ugyanúgy reagál rájuk.
Keresztallergiát okozó allergének lehetnek:
• a különböző állati eredetű allergének (például méz, sajt)
• a pollenfélék
• a latex
• egyes gyümölcsök (például kivi, barack, dinnyefélék, narancs, banán)
• különböző növények (például olajos magvak, mandula, mogyoró)
Mind közül az egyik leggyakoribb jelenség a pollen allergénnel összeköthető pollen-étel keresztallergia. Egyes ételek - gyümölcsök, zöldségek - hasonló kémiai anyagot tartalmaznak, mint a pollenek, így ezen ételek fogyasztásakor ugyanolyan allergiás tünetek léphetnek fel, mint amilyeneket a pollenek váltanak ki.
Így, ha Ön például parlagfű-érzékeny és görögdinnye, vagy uborka fogyasztása után ajak- vagy nyelvduzzanatot, bizsergést, lágyszájpad- vagy garatviszketést érez, valószínű, hogy keresztallergia áll a háttérben.
A következő ábra a legjellemzőbb pollen-étel keresztallergiákat mutatja be:
Kezelését illetően nem árt tudni, hogy a pollentünetekre szedett gyógyszer keresztallergiánál nem hat, nem érdemes vele próbálkozni. A gyógynövénykészítmények szintén kerülendők, mert azokban is lehetnek keresztallergiát kiváltó anyagok. Számos gyógynövény válthat ki keresztreakciót, a cickafark és a kamillavirág esetében például igen gyakori ez a jelenség.
Pollen-étel keresztreakció esetén legjobb megoldás a tüneteket kiváltó ételek fogyasztásának mellőzése. Ha nem szeretne lemondani nyáron egy-egy szem sárgabarack, vagy hűtött dinnye fogyasztásáról, érdemes kipróbálnia az immunterápiát, mely az allergia és a keresztallergia kezelésére is hatékonyan alkalmazható. Immunterápia esetén az allergént fokozatosan adagolják a betegnek, hogy hozzászoktassák a szervezetet, mely így ellenállóvá válik és az allergén a továbbiakban nem vált ki tüneteket. Természetesen a szervezetnek szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy "megtanulja" elviselni a betegséget kiváltó allergént, vagyis az immunterápia akut probléma kezelésére nem alkalmas, de hosszútávú megoldást nyújt az allergia ellen.
Forrás: webbeteg.hu
semmelweisfigyelo.hu