Kerülje a túl sok nátriumot!
Bár a nátrium természetes ásványi anyag, amire szüksége van a szervezetnek, mégis hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. A nátrium nemcsak természetes formában, hanem különböző vegyületekben is előfordul, amelyek viszont nem egészségesek. Pl. a szódabikarbóna, vagy a nátrium-glutamát is tartalmaz nátriumot, amelyeket főleg tartósításra, ízfokozásra használunk. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk, az jelentősen megnövelheti a vérnyomást. A napi ajánlott nátrium mennyiség egy felnőtt számára kb. 1500 mg, ennél több nátrium fogyasztása nem javasolt. Szervezetünknek azzal teszünk a legjobbat, ha a szükséges nátrium mennyiséget is természetes forrásokból - zöldségekből - fedezzük.
Kevesebb sóbevitel
A só - más néven nátrium-klorid - szintén nátrium vegyület, ami 40 %-ban nátriumból áll, így nagy mértékü fogyasztása szintén nem javasolt. Kis mennyiségű konyhasó jót tesz a szervezetnek, viszont könnyen túlzásokba eshetünk, érdemes odafigyelni arra is, hogy a készen vásárolt élelmiszereknek mekkora a sótartalma. Fontos kiemelni, hogy van több kockázati csoport is, akiknek tagjai érzékenyebben reagálnak a nagymértékű sóbevitelre. Ilyenek az 50 év felettiek, a cukorbetegek, és a már egyébként is magas vérnyomásban szenvedők. A konyhasó főzés során nagyon gyakran előkerül, de már kis odafigyeléssel is sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében: csak akkor használjunk sót, ha valóban nélkülözhetetlen, máskülönben helyettesíthetjük, ízesíthetjük ételeinket mással. Jó megoldás lehet a bors, ecet, citrom, lime vagy a mustár is.
Zsírmentes, zsírszegény tejtermékek fogyasztása
A tejtermékek pozitív hatása, hogy a bennük található nagy mennyiségű kalcium éa kálium segít feltölteni a szervezet tartalékait. A kálium és a kalcium is nagyon fontos ásványi anyag a szervezet számára, és bár a tejtermékek fogyasztása nem közvetlen kiváltója a magas vérnyomásnak, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához hozzájárulhatnak a magas zsírtartalmú változatok. Érdemes ezért a zsírszegény, illetve zsírmentes változatokat előnyben részesíteni.
Forrás: macosz.hu