Ajánljuk

 

konyhasneni_banner.jpg

mosdo_banner.jpg

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

b_5.png

b_1.png

Friss topikok

Címkék

77 Elektronika (1) adalékanyagok (1) adóbevallás (1) adrenalin (1) akkreditáció (1) állami ellátás (1) állapotfelmérés (1) allergén (1) allergének (2) allergia (3) allergiás (1) allergiaszezon (1) allergiás rakció (1) allergiás tünetek (2) allergia vizsgálat (1) alvás (1) alvási apnoe (1) alvászavar (1) analizátor (1) anti-aging (1) antioxidáns (1) ÁNTSZ (4) ápolás (1) Aranyosi Péter (1) ásványianyag-hiány (1) ásványi anyagok (2) aszpirin (1) Avon (1) Avon séta (1) B6-vitamin (1) babavárás (1) bakteriális fertőzések (1) bakteriális fülfertőzés (1) baktérium (1) BELLA (2) Bernhard Ecker (2) betegápolás (1) betegbiztonság (1) betegellátás (2) betegség (2) betegség megelőzés (1) biológia (1) bioritmus (1) bodza (1) call center (1) cigaretta (3) cigi (1) cink (1) civilizációs betegségek (1) cöliákia (2) császármetszés (1) cukor (2) cukorbeteg (1) cukorbetegek (1) cukorbetegség (5) cukorfogyasztás (1) D-vitamin (2) D-vitamin hiány (1) D-vitamin teszt (1) daganat (1) daganatok (2) daganatos betegség (1) daganatos betegségek (1) daganatos megbetegedés (2) dehidratáltság (1) depresszió (1) dezodor (1) diabétesz (3) Diabétesz Séta (1) Diabétesz Világnap (1) diagnosztika (1) diéta (4) dietetikus (4) divatdiéták (1) dohányfüst (5) dohányos (6) dohánytermék (1) dohányzás (11) dohányzásmentes világnap (1) dohányzás leszokás (5) dohányzás okozta betegségek (1) donor (1) Down-szindróma (1) Dr. Belicza Éva (1) Dr. Dank Magdolna (1) Dr. Egri Zsuzsa (1) Dr. Hegedűs Katalin (1) Dr. Juhász Gabriella (1) Dr. Kéry Ágnes (1) Dr. Lakatos Péter (1) Dr. Lang György (1) Dr. Lichthammer Adrienn (1) Dr. Maurovich-Horvat Pál (1) dr. Nagy Zoltán Zsolt (1) Dr. Perczel Forintos Dóra (1) Dr. Purebl György (1) Dr. Reusz György (1) Dr. Shekhar Saxena (1) Dr. Süli Ágota (1) dr. Szabó András (1) Dr. Szabó András (1) Dr. Szél Ágoston (1) Dr. Takáts Alajos (1) Dr. Tóth Zsuzsanna (1) Dr. Vereczkey Attila (4) E-számok (1) E. coli baktérium (1) Ebola (1) Ebola-vírus (1) édesítés (1) egészség (1) egészséges életmód (3) egészséges étrend (2) egészséges táplálkozás (3) egészségi állapot (1) egészségtelen életmód (1) egészségügy (4) Egészségügyi Államtitkárság (1) egészségügyi ellátás (2) egészségügyi szolgáltatók (1) Egészségügyi Világszervezet (1) Egészség Világnapja (1) együttműködési megállapodás (1) Egy Csepp Világnap (1) Éjjel-Nappal Budapest (1) életmód (1) életmódváltás (2) elhízás (4) első méhátültetés (1) ELTE (1) elvonási tünetek (4) emésztési zavar (1) emésztőrendszeri prolémák (1) emlőrák (1) emlőszűrés (1) emulgátor (1) endometriózis (1) endorfin (1) energia-egyensúly (1) energiaital (1) ENSZ (1) Európai Bizottság (1) Eurotransplant (1) fájdalomcsillapítás (1) faktorszám (1) farmakognózia (1) FBTB (1) FDA (1) fejfájá (1) fejlesztés (1) fekete nadálytő (1) femtolézer (1) fertőzés (1) fertőzések (1) fertőző betegségek (1) feszültség (1) Fluor (1) fog (1) fogamzás (1) fogerózió (1) fogkopás (1) fogmosás (1) fogorvos (1) fogyás (1) fogyókúra (2) fogzománc (1) foszfor (1) Frank Ulrich Montgomery (1) fruktóz (1) függőség (1) fülgyulladás (1) gabonafélék (1) gasztroenterológus (1) genetika (1) gluténérzékenység (2) gluténmentes (1) gluténmentes diéta (2) Gönczi Gábor (1) Google (1) GYEMSZI (2) gyermekrák (1) gyermekvállalás (2) gyógyfüvek (1) gyógyíthatatlan betegségek (1) gyógynövény (1) gyógyszer (2) gyógyszerészet (1) gyógyszerészi gondozás (1) gyógyszergyártás (1) gyógyszergyártó cég (1) gyógyszeripar (1) gyógyszertár (1) gyomorégés (1) gyomorfekély (1) gyomorsav (1) gyümölcs (1) gyümölcscukor (1) hajfesték (1) Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (1) Hal a tortán (1) hasgörcs (1) hasmenés (2) haspuffadás (1) háziorvos (1) házi praktikák (1) hepatitisz (1) hepatitisz-C (1) hipertónia (1) HITA (1) HIV-teszt (1) homeopátia (1) Horányi Juli (1) hormonok (1) hormonrendszer (1) hospice (1) Hospice Világnap (1) hozzáadott cukor (1) időskori látásvesztés (1) ikrek (1) immunonkológia (1) immunterápia (2) infarktus (1) influenza (4) influenza elleni védőoltás (1) influenza szövődményei (1) influenza vírus (2) ingyenes szűrővizsgálatok (1) innováció (3) intelligens kontaktlencse (2) inzulin (1) inzulinrezisztencia (1) iskolai étkezés (1) járvány (1) kalcium (1) kálium (1) kalóriabevitel (1) kardiológiai vizsgálat (1) kardiovaszkuláris betegségek (1) kardivaszkuláris betegségek (1) káros adalékanyagok (1) kávé (1) kémia (1) kemoterápia (1) kényszercselekvés (1) keresztallergia (1) Kiss Zsófia (1) kivizsgálás (1) Klinikaland (1) klór (1) klóros víz (1) Kocsis Tibor (1) koffein (1) koffeintartalom (1) koleszterin (1) koleszterinszint (2) kontaktlencse (1) konyhásnéni (1) konyhasó (1) Korányi (1) Korányi Intézet (1) Korányi Kórház (1) korfball (1) kórház (1) kórházi ellátás (1) kórház felújítás (1) köröm (1) körömágy (1) körömrágás (1) kortizol (1) kötőhártya-gyulladás (1) közétkeztetési rendelet (1) kozmetikai termékek (1) krónikus betegségek (1) lábgomba (1) labor (1) labordiagnosztika (1) laborvizsgálat (5) laktáz enzim (1) laktózérzékenység (1) laktózmentes diéta (1) laktózmentes tej (1) laktóz intolerancia (1) láz (2) leégés (1) légúti allergia (1) légúti megbetegedés (1) légzőszervi allergia (1) lelki egészség (1) leszokás (3) leszokást támogató program (1) lisztérzékenység (1) lombik (1) lombikprogram (2) MACOSZ (2) magánorvos (1) magánrendelés (1) magas vérnyomás (3) magnézium (1) Magyar Kormány (1) magyar kutatók (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) magzat (1) makroelemek (1) málna (1) mammográfia (1) mammográfiás vizsgálat (1) meddőség (4) meddőségi klinika (1) meddőségkezelés (1) medence (1) megelőzés (1) megfázás (1) megfelelő étrend (1) méh (1) méhátültetés (1) melatonin (1) mellékhatások (1) mellrák (3) mellrák ellenes séta (1) mentőállomás (1) mentők (1) Ments Életet Alapítvány (1) menza (1) mérgező növények (1) migrén (1) migrénes roham (1) moccanj (1) mozgás (1) mozgásszervi betegségek (1) mozgás éjszakáka (1) MR (1) MTA (1) munkahelyi stressz (1) munkaszüneti nap (1) napégés (1) napfény (1) napozás (1) naptej (1) nátrium (2) nefi (2) Németország (1) Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság (1) népi gyógyászat (1) nikotin (1) nőgyógyászati problémák (1) noradrenalin (1) Novartis (3) nyaralás (2) nyersétel-diéta (1) nyers vegán étrend (1) nyomelemek (1) OÉTI (1) OKI (1) oltás (1) oltásbiztonság (1) önkéntes véradás (1) öregdiák-találkozó (1) örökbefogadás (1) Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ (1) Országos Környezetegészségügyi Intézet (1) Országos Mentőszolgálat (1) Országos Onkológiai Intézet (1) orvosi rendelő (1) orvosképzés (1) orvostechnika (1) otthoni ellátás (1) paleo diéta (1) paleo étrend (1) pánik (1) pánikbetegség (1) pánikroham (1) parlagfű (1) parlagfű allergia (1) patika (1) petesejtfagyasztás (1) pollen (3) pollenallergia (2) pollenkoncentráció (1) pro-hormon (1) pszichológus (1) pszichoterápia (4) puffadás (1) pulzus (1) Rabb Edina (2) rák (2) rákkeltő anyagok (1) reflux (1) reflux betegség (1) rektor (1) rendszeres mozgás (1) riasztás (1) Roche (1) Sági Szilárd (2) sárkányhajó (1) savas ételek (1) Scanadu Scout (1) Selye János (1) Semmelweis-nap (1) Semmelweis egyetem (1) Semmelweis Egyetem (20) Semmelweis Ignác (1) (1) Soós Szilvia (2) SOTE (17) sport (1) stabilizátor (1) standardok (1) strand (1) stressz (4) stresszcsökkentés (1) stresszes munka (1) stresszhelyzet (1) stresszhormon (1) stresszkezelés (1) stresszkutatás (1) stresszoldás (1) stressz felmérés (1) stroke (1) Swiss Business Day (1) Synlab (6) szakorvos (1) szaruhártya betegségek (1) szeder (1) Szél Ágoston (1) személyi adókedvezmény (1) szemészeti műtét (1) szemműtét (1) szénanátha (1) szénmonoxid mérés (1) szifilisz (1) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív- és érrendszeri betegségek (4) szívátültetés (1) szívbeteg (1) szívelégtelenség (3) szívgyógyszer (1) szívinfarktus (1) szívleállás (1) szívprobléma (1) szívtranszplantáció (1) szociális gondozó (1) szociális petesejtfagyasztás (1) szőlő (1) szőlőcukor (1) szoptatás (1) szorongás (2) szteronin (1) szűrés (1) szürkehályog (2) szűrővizsgálat (1) szűrővizsgálatok (1) T-sejt (1) táplálék intolerancia (1) táplálkozás (1) táplálkozási tanácsok (1) tartósítószerek (2) Tatár Csilla (1) tavasz (1) tejcukor (1) tejcukor érzékenység (1) tejtermékek (1) telefonos tanácsadás (1) terhesség (2) termékenység (2) Természetes anyagok (1) természetes cukor (1) természetes gyógymód (2) természetjárás (1) testi és leki problémák (1) TFA (1) Tihanyi András (1) Tóth Andi (1) transzplantáció (1) transzzsír (1) transzzsírsav (1) transzzsírsav-rendelet (1) tüdő (1) tüdőgyulladás (1) tüdőtranszplantáció (1) túlérzékenység (1) túlsúly (3) tumor (3) tumorőssejt (1) tumorsejt (1) tünetek (1) ügyelet (1) ujjszopás (1) uniós támogatás (1) univerzális influenza ellleni oltás (1) UV-sugárzás (1) UVA-sugárzás (1) UVB-sugárzás (1) v (1) vakcina (1) várandósság (1) Várkonyi Andrea (1) Vastag Csaba (1) védőoltás (1) védőoltások (2) vegán (1) vegetarianizmus (1) vegetáriánus (2) vegetáriánus étrend (2) velőcsőzáródási rendellenesség (1) vér (1) véradás (2) véradó (1) Véradók Szervezeteinek Szövetsége (1) Véradók Világnapja (1) véradó kampány (1) vércsoport (2) vércukorszint (2) Veresné dr. Bálint Márta (1) vérkészítmény (1) vérnyomás (2) Versys (3) Versys Clinics (4) Versys Klinika (2) vérvétel (1) vérvizsgálat (1) vese (1) vesebetegség (1) veseelégtelenség (1) vírusok (1) vitamin (1) vitaminhiány (1) vitaminok (1) vitaminszükséglet (1) víz (1) víz világnapja (1) Walter De Brouwer (1) WHO (6) WHO irányelv (1) zöld szám (1) zsírleszívás (1) Címkefelhő

A spenót-alma-banán turmix a legújabb divat? - Mindent a nyersétel-diétáról

2014.08.25. 11:20 blogeditor

Az egészséges étkezés hívei manapság már rengeteg étrend közül választhatnak, nehéz dönteni, vannak azonban meglehetősen szélsőséges megoldások is. Minden eddigi diétánál jobban korlátoz a legújabb irányzat, a nyersétel-diéta. Követői úgy vélik, a az ételek akkor a legegészségesebbek, ha nem főzzük meg őket. A nyugaton már jó néhány éve divatos diéta hívei szerint a főzés természetellenes és egészségtelen.

Tihanyi András dietetikus szerint azonban a sütés mellőzése teljesen értelmetlen. „Kb. négyszázezer-egymillió éve használunk hőkezelést, és több millió éve fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket. A hőkezelésnek lehet némi hátránya, de az előnye sokkal több. Fertőzésektől, kórokozóktól véd” – mondja a szakember.

A nyersétel-diéta nagyjából arról szól, hogy az ételeket  nyersen, szárítva, minimális melegítéssel vagy erjesztve eszik meg. Gyakori elemei az étrendnek a különböző - főleg zöld - turmixok.

zöld turmix.jpgA diéta követői szerint a forró étel nemcsak elveszti a tápanyagokat, de mérgezővé és nehezebben emészthetővé is teszi azokat.  Ennek igazságtartalma vitatható,  ez a szélsőséges étrend azonban egészen biztosan nem veszélytelen. Már egy vegetáriánus, vagy vegán sem könnyen hízik el, aki viszont csak nyers ételeket fogyaszt, lényegében alig vesz magához tápanyagot. Még az állati eredetű táplálékok mellőzése mellett elkötelezett orvosok sem javasolják a nyers vegán étrendet, mert így már tényleg nagyon kevés típusú ételhez jutunk.

Van néhány olyan érv a nyersétel-diéta mellett, amely kétségbevonható:

A főzés megsemmisíti a tápanyagokat

A nyers étel valóban lehet tápanyagokban gazdag, viszont a főzés leválasztja a rostokat és a sejtek falait, így olyan tápanyagok is felszabadulnak, amik nyersen nem hozzáférhetőek. Például a paradicsom megfőzése ötszörösére emeli a benne lévő likopin nevű antioxidáns elérhetőségét. De a répa megfőzése is sokkal elérhetőbbé teszi a béta-karotinokat. A főzés ráadásul csökkenti olyan vegyületek jelenlétét, amelyek gátolják az ásványi anyagok - a cink, vas, kalcium és magnézium - felszívódását.

Igaz, hogy néhány tápanyagot valóban elvesztünk a főzéssel - a C-vitamint és néhány B-vitamint - de ez elenyésző mennyiség. A legcélravezetőbb ebben az esetben is a középút: ha nyers és főtt ételeket egyaránt fogyasztunk.

A dieteikus szerint ha a korábbi egészségtelen étrendet jól összeállított nyers vegán étrendre váltjuk, javulhat az egészségi állapot. Egy rosszul összeállított nyers vegán étrenddel azonban komoly tápanyaghiány - fehérje-, vitamin-, ásványianyag-hiány - léphet fel. A szakértő elmondása szerint a hiányállapotoknak sokszor csak évek múltával alakulnak ki észrevehető jelei, így kezdetben a nyers diéta hatása kedvezőnek tűnhet a testsúly csökkenés miatt.

A túlfőzés, odaégetés valóban nem tesz jót az ételeknek, mert így rákkeltő vegyületeket tartalmaznak és az igaz, hogy a zöldségekből távozik tápanyag. Azonban kellő odafigyeléssel az odaégetés elkerülhető.

A főzés megsemmisíti az enzimeket, így nehezíti az emésztést

Hő hatására az enzimek valóban megsemmisülnek, viszont ez egyáltalán nem akkora probléma, mert a szervezet a a nagyobb ételmolekulák átalakításával létrehozza a számára szükséges saját emésztőenzimeit.

Már pusztán a tapasztalat is mutatja, hogy nem gátolja az emésztést, hiszen szinte mindenki főz, mégis remekül megemésztjük az elkészített ételeket. Ráadásul a növényekkel bevitt enzimeket lebontják, tönkreteszik az elkészítés és fogyasztás folyamatai - a pépesítés, lékészítés, rágás - a vékonybélbe már csak kevés  jut el. A szervezetünk előállítja a szükséges enzimeket, enzimpótlásra csak a betegeknek van szüksége. Erre az esetre viszont léteznek enzimpótló készítmények, de emésztést segítő természetes enzimek is.

A nyersétel-diéta egészséges

A fogyni vágyók kedvelt diétája a nyers étrend, a legtöbben azért kezdik el, hogy kevesebb kalóriát fogyasszanak, amit így el is érnek, viszont ez korántsem jelenti azt, hogy egészséges is ez a megoldás.

E diéta esetében az egyik legnagyobb problémát a táplálkozási hiányosságok okozhatják. Alapvetően az állati eredetű élelmiszereket kizáró, csak növényi élelmiszereket engedő étrendek komolyabb problémát jelentenek, mert esetükben nagyon nehéz bevinni azokat a tápanyagokat, amiket főként állati eredetű élelmiszerekből fedezünk. Nem jut a szervezetbe elég B12-, D-vitamin, szelén, cink, vas és az omega-3 zsírsavak, amik nagyon fontosak a szervezet egészséges működéséhez. Nyers, kizárólag növényalapú ételekkel, kiegészítők nélkül ezekből gyakorlatilag lehetetlen elegendő mennyiségűt bevinni a szervezetbe. Megoldás van, de nem biztos, hogy megéri. „Ami hiányzik, azt étrend-kiegészítőkkel szokták pótolni. Jó anyagi feltételek között élő emberek, gazdagabb országok lakói be tudnak ételekkel és étrend-kiegészítőkkel vinni minden szükséges tápanyagot. Ez kizárólag pénz és szakmai támogatás kérdése. Átlagos magyar fizetésből ez nehezebben kivitelezhető ” – mondja Tihanyi.

Egy másik fontos probléma: meglehetősen korlátozott, hogy az év mely részében milyen növényhez lehet hozzájutni nyersen. Így gyakran előfordulhat, hogy a nyersétel-diétán élők teljesen egyoldalúan táplálkoznak, egy táplálékforráson élnek, változatosság helyett.

Forrás: index.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: diéta fogyás dietetikus vegetáriánus vegán egészséges étrend vegetáriánus étrend nyers vegán étrend nyersétel-diéta Tihanyi András ásványianyag-hiány

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr156625531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása